postac trygonometryczna

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

postac trygonometryczna

Post autor: Filip25 »

Korzystając z postaci trygonometrycznej liczb zespolonych oraz wzoru dr Moivre'a obliczyć:
d).\((1- \sqrt{3}i )^{24}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: postac trygonometryczna

Post autor: kerajs »

\((1- \sqrt{3}i )^{24}=(2(\cos \frac{- \pi }{3} +i\sin \frac{- \pi }{3}) )^{24}=\\ =
2^{24}(\cos (-8 \pi) +i\sin (-8 \pi))=2^{24}

\)
ODPOWIEDZ