Udowodnij równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

Udowodnij równanie

Post autor: Brydzia123 »

Dzień dobry, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:

Udowodnij, że jeśli liczby \(a, b, c\) są dodatnie i \(a<b\), to \( \frac{a+c}{b+c} > \frac{a}{b} \).

Dziękuję
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Udowodnij równanie

Post autor: eresh »

Brydzia123 pisze: 30 lis 2022, 14:26 Dzień dobry, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:

Udowodnij, że jeśli liczby \(a, b, c\) są dodatnie i \(a<b\), to \( \frac{a+c}{b+c} > \frac{a}{b} \).

Dziękuję
przekształcając równoważnie otrzymujemy:
\(\frac{a+c}{b+c}>\frac{a}{b}\\
b(a+c)>(b+c)a\\
ab+bc>ab+ca\\
bc-ac>0\\
c(b-a)>0\)

nierówność jest prawdziwa dla każdej liczby dodatniej c i dla liczb dodatnich b i a, takich, że \(a<b\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ