Funkcja trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Funkcja trygonometryczna
Sprawdź, czy istnieje kąt ostry \(\alpha\), dla którego \(\sin \alpha ={2\over3}\) i \(\tg\alpha=1{2\over5}\)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2022, 20:25 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Funkcja trygonometryczna
Ze względu na podane wartości kąt jest z I ćwiartki.
\(
\tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }= \frac{\sin \alpha }{ \sqrt{1- \sin^2 \alpha} }\)
wystarczy teraz wstawić dane.
\(
\tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }= \frac{\sin \alpha }{ \sqrt{1- \sin^2 \alpha} }\)
wystarczy teraz wstawić dane.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Funkcja trygonometryczna
Nie, wynik będzie: nie istnieje!
I przestań, proszę, pisać te "krzaczki" - pisz posty z wykorzystaniem kodu \(\LaTeX\)
Pozdrawiam