Rozwiąż równanie:
\(z^2+(4i-2)z=2+4i\)
równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: równanie
\(z^2+(4i-2)z-(2+4i)=0\)
\( \Delta =(4i-2)^2+4(2+4i)=-4\)
\( \sqrt{ \Delta } =2i\)
\(z_1= \frac{2-4i-2i}{2}=1-3i \)
\(z_2= \frac{2-4i+2i}{2}=1-i \)
\( \Delta =(4i-2)^2+4(2+4i)=-4\)
\( \sqrt{ \Delta } =2i\)
\(z_1= \frac{2-4i-2i}{2}=1-3i \)
\(z_2= \frac{2-4i+2i}{2}=1-i \)