W badaniu miesięcznych wydatków 3-osobowych gospodarstw domowych w Katowicach wybrano próbę \(100\) gospodarstw domowych.
Obliczone średnie wydatki wyniosły \(1720 zł\) z odchyleniem \(9900 zł^2\)- .
Wyznacz 95% przedział ufności średnich miesięcznych wydatków w 3-osobowych gospodarstwach domowych.
Dodatkowe informacje:
Dla X ~ N (0, 1):
P(X ≤ 1.2816)=0.9,
P(X ≤ 1.6449)=0.95,
P(X ≤ 1.9600)=0.975,
Dla X ~ t99 :
P(X ≤ 1.9842)=0.975,
P(X ≤ 1.6604)=0.95,
P(X ≤ 1.2902)=0.9,
Wyznacz 95% przedział ufności średnich miesięcznych wydatków w 3-osobowych gospodarstwach domowych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Wyznacz 95% przedział ufności średnich miesięcznych wydatków w 3-osobowych gospodarstwach domowych.
czy przedział ma taki wyjść \(8513,93< \delta <11286,07 \) ?