granica z logarytmem

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kdlkdl
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 22 lis 2022, 21:55
Podziękowania: 5 razy

granica z logarytmem

Post autor: kdlkdl »

Proszę o pomoc w obliczeniu
\( \Lim_{x\to0 } \dfrac{ \ln (1+2 \tg ( \pi x))}{x} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3531
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: granica z logarytmem

Post autor: Jerry »

\( \Lim_{x\to0 } \frac{ \ln (1+2 \tg \pi x)}{x} =\Lim_{x\to0 }\ln (1+2 \tg \pi x)^{1\over x}=\Lim_{x\to0 }\left[\left(1+2\tg\pi x\right)^\frac{1}{2\tg\pi x}\right]^{2\pi\cdot{\tg\pi x\over\pi x}}=e^{2\pi \cdot1}\)

Pozdrawiam
kdlkdl
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 22 lis 2022, 21:55
Podziękowania: 5 razy

Re: granica z logarytmem

Post autor: kdlkdl »

dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ