Wyznacznik macierzy - 5 zadań

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mirapa1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 04 lis 2022, 06:15
Podziękowania: 32 razy
Płeć:

Wyznacznik macierzy - 5 zadań

Post autor: mirapa1 »

Witam serdecznie.

Prosiłbym o znalezienie wyznacznika macierzy (krok po kroku) dla poniższych zadań:

1. \(\begin{vmatrix}
2&1&4&3&5&3\\
5&6&8&7&4&2\\
8&9&7&6&0&0\\
2&3&5&4&0&0\\
4&3&0&0&0&0\\
6&5&0&0&0&0
\end{vmatrix}\)


2. \(\begin{vmatrix}
7&6&5&4&4&2\\
9&7&8&9&3&3\\
7&4&9&7&0&0\\
5&3&6&1&0&0\\
0&0&5&6&0&0\\
0&0&6&8&0&0
\end{vmatrix}\)


3. \(\begin{vmatrix}
2&3&0&0&1&-1\\
9&4&0&0&3&7\\
4&5&1&-1&2&4\\
3&8&3&7&6&9\\
1&-1&0&0&0&0\\
3&7&0&0&0&0
\end{vmatrix}\)


4. \(\begin{vmatrix}
2&1&2&3&2\\
3&-2&7&5&-1\\
3&-1&-5&-3&-2\\
5&-6&4&2&-4\\
2&-3&3&1&-2
\end{vmatrix}\)


5. \(\begin{vmatrix}
3&4&-3&-1&2\\
-5&6&5&2&3\\
4&-9&-3&7&-5\\
-1&-4&1&1&-2\\
-3&7&5&2&3
\end{vmatrix}\)


Pozdrawiam
Michał Janowski
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Wyznacznik macierzy - 5 zadań

Post autor: Jerry »

ODPOWIEDZ