produkt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

produkt

Post autor: Filip25 »

Waga produktu ma rozkład normalny N(1kg; 0,05kg). Obliczyć prawdopodobieństwo, że średnia waga 100 wylosowanych produktów wynosi:
a). poniżej 0,99 kg,
b). pomiędzy 0,999 a 1,002 kg.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: produkt

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 22 lis 2022, 07:35 Waga produktu ma rozkład normalny N(1kg; 0,05kg). Obliczyć prawdopodobieństwo, że średnia waga 100 wylosowanych produktów wynosi:
a). poniżej 0,99 kg,
b). pomiędzy 0,999 a 1,002 kg.
\(P(\overline{X}<0,99)=\Phi(\frac{0,99-1}{\frac{0,05}{\sqrt{100}}}=\Phi(-2)=1-\Phi(2)=1-0,97725\\
P(0,999<\overline{X}<1,002)=\Phi(\frac{1,002-1}{0,005})-\Phi(\frac{0,999-1}{0,005})=\Phi(0,4)-\Phi(-0,2)=0,6554-1+0,5793\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ