moneta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

moneta

Post autor: Filip25 »

Obliczyć prawdopodobieństwo wyrzucenia w 1000 rzutach monetą:
a). więcej niż 800 razy orzełka,
b). pomiędzy 450 a 550 orzełków.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: moneta

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 22 lis 2022, 07:31 Obliczyć prawdopodobieństwo wyrzucenia w 1000 rzutach monetą:
a). więcej niż 800 razy orzełka,
b). pomiędzy 450 a 550 orzełków.
\(P(X>800)=1-P(X\leq 800)=1-\sum_{k=0}^{800}{1000\choose k}\cdot 0,5^k\cdot 0,5^{800-k}\\
P(450<X<550)=\sum_{k=451}^{549}{1000\choose k}\cdot 0,5^k\cdot 0,5^{549-k}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ