Granica z liczbą e

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
taneltatius
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 15 wrz 2022, 12:27
Podziękowania: 8 razy

Granica z liczbą e

Post autor: taneltatius »

\(\Limn\frac{(n+1)^n-(n+2)^n}{(n+2)^n-(n+3)^n}\)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2022, 00:10 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, przepisałem załącznik
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3531
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Granica z liczbą e

Post autor: Jerry »

\(\Limn\frac{(n+1)^n-(n+2)^n}{(n+2)^n-(n+3)^n}=\Limn\frac{(n+2)^n}{(n+2)^n}\cdot\dfrac{\left({n+1\over n+2}\right)^n-1}{1-\left({n+3\over n+2}\right)^n}={e^{-1}-1\over 1-e}={1\over e}\)
ponieważ:
  • \(\Limn\left({n+1\over n+2}\right)^n=\Limn\left(1+{-1\over n+2}\right)^n=\Limn\left[\left(1+{1\over -n-2}\right)^{-n-2}\right]^{n\over-n-2}=e^{-1}\)
  • \(\Limn\left({n+3\over n+2}\right)^n=\Limn\left(1+{1\over n+2}\right)^n=\Limn\left[\left(1+{1\over n+2}\right)^{n+2}\right]^{n\over n+2}=e^{1}\)
Pozdrawiam
PS. Następnym razem: skan - śmietnik!
ODPOWIEDZ