Bezwzględna lub warunkowa zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Bezwzględna lub warunkowa zbieżność szeregu

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Mam do zbadania taki szereg
\(
\sum_{n=1}^{\infty} \frac{ \left( -2\right)^{n} \cdot n^{5}}{4^{n}}
\)

Jakie kryterium zastosować? Pomyślałem że lepszy będzie cauchy i natknąłem się na pewien problem. Mianowicie
\(
\Lim_{n\to \infty} | \sqrt[n]{\frac{ \left( -2\right)^{n} \cdot n^{5}}{4^{n}}} | = \Lim_{n\to \infty} \frac{\sqrt[n]{2^{n} \cdot n^{5}}}{4}
\)

I teraz jak można to uprościć.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Bezwzględna lub warunkowa zbieżność szeregu

Post autor: grdv10 »

Moduły nie w tej kolejności. Ale dalej będzie OK.

Teraz masz \[\frac{2\cdot(\sqrt[n]{n})^5}{4}.\]

Skoro \(\sqrt[n]{n}\to\ 1,\) to ...
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Re: Bezwzględna lub warunkowa zbieżność szeregu

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Wielkie dzięki
ODPOWIEDZ