Zadanie. Dobierz m2 aby układ pozostał w stanie równowagi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Zadanie. Dobierz m2 aby układ pozostał w stanie równowagi

Post autor: Sarus66 »

Zad.

Znane: \( \alpha , m_1 , g \)

Na przykład:

\( \alpha = 30 \)
\( m_1 = 15 kg \)
\( g= 10/(m) (s^2) \)

Polecenie: Dobierz \( m_2 \) aby układ pozostał w stanie równowagi. Policz siłę naciągu \( T \)

Czy wg mając takie dane można to obliczyć ? bo na moje oko potrzebna jest siłą tego naciągu - \( T \)

RYSUNEK:

https://ibb.co/Jps71VC
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zadanie. Dobierz m2 aby układ pozostał w stanie równowagi

Post autor: maria19 »

Siły naciągu są jednakowe.
\(m_2=m_1\sin\alpha\)
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Zadanie. Dobierz m2 aby układ pozostał w stanie równowagi

Post autor: Sarus66 »

A nie powinno być: \( m_1 g \sin \alpha \)

To znaczy, że masa ciała 2 ---> \( m_2 \) jest równa poziomej składowej \( mgsin \alpha \) tylko co się stało z g ?


Zgodnie z tym co napisałaś i jak to podstawiłam pod te DANE , to wychodzi:

\( m_2 = 7,5 kg \)

\( T= 7,5 \)

\( a=0 \)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zadanie. Dobierz m2 aby układ pozostał w stanie równowagi

Post autor: maria19 »

Sarus66 pisze: 19 lis 2022, 17:54[..] tylko co się stało z g ?
Skróciło się, bo po drugiej stronie jest ciężar \(m_2g\).
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Zadanie. Dobierz m2 aby układ pozostał w stanie równowagi

Post autor: Sarus66 »

maria19 pisze: 20 lis 2022, 08:17
Sarus66 pisze: 19 lis 2022, 17:54[..] tylko co się stało z g ?
Skróciło się, bo po drugiej stronie jest ciężar \(m_2g\).
Dobrze już wszystko rozumiem. I układ porusza się w stronę większej masy.

Ostatnie moje pytanie: Jeśli dorzucić do tego TARCIE to mam porównać te masy tak, samo i nic się nie zmieni czy jak?

\( m_1g \sin \alpha = m_2 g \)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zadanie. Dobierz m2 aby układ pozostał w stanie równowagi

Post autor: maria19 »

Sarus66 pisze: 20 lis 2022, 20:31Wszystko rozumiem. I układ porusza się w stronę większej masy.

\( m_1g \sin \alpha = m_2 g \)
Nic nie rozumiesz, to warunek równowagi czyli układ jest w spoczynku!
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zadanie. Dobierz m2 aby układ pozostał w stanie równowagi

Post autor: maria19 »

Sarus66 pisze: 20 lis 2022, 20:31 Ostatnie moje pytanie: Jeśli dorzucić do tego TARCIE to mam porównać te masy tak, samo i nic się nie zmieni czy jak?
Siła tarcia jest zawsze skierowana przeciwnie do kierunku ruchu.
ODPOWIEDZ