Granica jednostronna:

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
taneltatius
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 15 wrz 2022, 12:27
Podziękowania: 8 razy

Granica jednostronna:

Post autor: taneltatius »

Obrazek

Jak to policzyć, aby wyszło -1?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Granica jednostronna:

Post autor: eresh »

taneltatius pisze: 18 lis 2022, 20:04 Obrazek

Jak to policzyć, aby wyszło -1?
\(\Lim_{x\to -1^+}f(x)=\Lim_{x\to -1^+}\frac{x^3+1}{(2x-1)(x+1)}=\Lim_{x\to -1^+}\frac{(x+1)(x^2-x+1)}{(2x-1)(x+1)}\Lim_{x\to -1^+}\frac{x^2-x+1}{(2x-1)}=\frac{3}{-3}=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ