transakcja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 197
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 101 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

transakcja

Post autor: Filip25 »

Czas dokonania pewnej transakcji bankowej (w dniach) ma rozkład normalny N(5,2). Obliczyć prawdopodobieństwo, że dana transakcja zostanie dokonana w terminie:
a). 2 do 5 dni,
b). powyżej 7 dni.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: transakcja

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 17 lis 2022, 12:41 Czas dokonania pewnej transakcji bankowej (w dniach) ma rozkład normalny N(5,2). Obliczyć prawdopodobieństwo, że dana transakcja zostanie dokonana w terminie:
a). 2 do 5 dni,
b). powyżej 7 dni.
\(P(2<X<5)=P(\frac{2-5}{2}<\frac{X-5}{2}<\frac{5-5}{2})=\Phi(0)-\Phi(-1,5)=\Phi(0)-1+\Phi(1,5)=0,5-1+0,93319\\
P(X>7)=1-P(X\le 7)=1-P(\frac{X-5}{2}<\frac{7-5}{2})=1-Phi(1)=1-0,84134\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ