kule

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

kule

Post autor: Pawm32 »

opisz symbolicznie przestrzeń zdarzeń elementarnych następującego doświadczenia losowego losowanie jednocześnie dwóch kul z pojemnika, w którym są 2 kule białe i 3 kule czerwone. Kule są rozróżnialne
\(\Omega=\{\omega:\omega=(a,b), \text{gdzie a,b} \in \{ b_1,b_2,cz_1,cz_2,cz_3 \}\wedge a \neq b\}\) takie coś może być?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: kule

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 15 lis 2022, 21:15 opisz symbolicznie przestrzeń zdarzeń elementarnych następującego doświadczenia losowego losowanie jednocześnie dwóch kul z pojemnika, w którym są 2 kule białe i 3 kule czerwone. Kule są rozróżnialne
\(\Omega=\{\omega:\omega=(a,b), \text{gdzie a,b} \in \{ b_1,b_2,cz_1,cz_2,cz_3 \}\wedge a \neq b\}\) takie coś może być?
czasem lepiej wypisać:

\(\Omega=\{\{b_1,cz_1\},\{b_1,cz_2\}, \{b_1,cz_3\}, \{b_2,cz_1\}, \{b_2,cz_2\}, \{b_2,cz_3\}, \{b_1,b_2\}, \{cz_1,cz_2\}, \{b_1,cz_3\}, \{cz_3, cz_2\}\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: kule

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 15 lis 2022, 21:37
Pawm32 pisze: 15 lis 2022, 21:15 opisz symbolicznie przestrzeń zdarzeń elementarnych następującego doświadczenia losowego losowanie jednocześnie dwóch kul z pojemnika, w którym są 2 kule białe i 3 kule czerwone. Kule są rozróżnialne
\(\Omega=\{\omega:\omega=(a,b), \text{gdzie a,b} \in \{ b_1,b_2,cz_1,cz_2,cz_3 \}\wedge a \neq b\}\) takie coś może być?
czasem lepiej wypisać:

\(\Omega=\{\{b_1,cz_1\},\{b_1,cz_2\}, \{b_1,cz_3\}, \{b_2,cz_1\}, \{b_2,cz_2\}, \{b_2,cz_3\}, \{b_1,b_2\}, \{cz_1,cz_2\}, \{b_1,cz_3\}, \{cz_3, cz_2\}\}\)
może lepiej, a to moje jest poprawne czy nie?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: kule

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 15 lis 2022, 21:40
może lepiej, a to moje jest poprawne czy nie?
nie
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: kule

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 15 lis 2022, 21:47
Pawm32 pisze: 15 lis 2022, 21:40
może lepiej, a to moje jest poprawne czy nie?
nie
a dokładnej czemu i czy da się to w ogóle zapisać w taki sposób, jeżeli tak to jak? i co gdyby kul nie było 3 i 2 tylko 30 i 20, wtedy wypisywanie byłoby raczej niemożliwe, bo to by było jakieś 1000 coś możliwości?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: kule

Post autor: eresh »

dlatego, że bierzesz pod uwagę kolejność losowania
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: kule

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 15 lis 2022, 22:19 dlatego, że bierzesz pod uwagę kolejność losowania
a tu: Opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych dla następującego doświadczenia losowego losowanie jednocześnie czterech osób z grupy złożonej z osób A, B, C, D, E, F.

\(\Omega={\omega:\omega=(a,b,c,d), \text{gdzie a,b} \in \{A,B,C,D,E,F \}\wedge a \neq b\ \neq c \neq d } \) i tu jest dobrze, a problem jest bliźniaczy tylko nie dwie a cztery, i nie kule a osoby, tez rozróżnialne, też jednocześnie, wiec jak powinno to wygladać zapisane w tym stylu dla tego z kulami żeby było poprawnie
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: kule

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 15 lis 2022, 22:35

\(\Omega={\omega:\omega=(a,b,c,d), \text{gdzie a,b} \in \{A,B,C,D,E,F \}\wedge a \neq b\ \neq c \neq d } \) i tu jest dobrze, a problem jest bliźniaczy tylko nie dwie a cztery, i nie kule a osoby, tez rozróżnialne, też jednocześnie, wiec jak powinno to wygladać zapisane w tym stylu dla tego z kulami żeby było poprawnie
nie jest dobrze

\(\Omega=\{\{a,b,c,d\}, \text{gdzie } a,b,c,d \in \{A,B,C,D,E,F \}\wedge a \neq b\ \neq c \neq d \} \)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: kule

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 16 lis 2022, 08:34
Pawm32 pisze: 15 lis 2022, 22:35

\(\Omega={\omega:\omega=(a,b,c,d), \text{gdzie a,b} \in \{A,B,C,D,E,F \}\wedge a \neq b\ \neq c \neq d } \) i tu jest dobrze, a problem jest bliźniaczy tylko nie dwie a cztery, i nie kule a osoby, tez rozróżnialne, też jednocześnie, wiec jak powinno to wygladać zapisane w tym stylu dla tego z kulami żeby było poprawnie
nie jest dobrze

\(\Omega=\{\{a,b,c,d\}, \text{gdzie } a,b,c,d \in \{A,B,C,D,E,F \}\wedge a \neq b\ \neq c \neq d \} \)
Zgubiłem że c i d też należą do zbioru ale po za tym chyba jest tak samo, to dlaczego tu tak jest dobrze a dla kul nie można
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: kule

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 16 lis 2022, 08:56 [
Zgubiłem że c i d też należą do zbioru ale po za tym chyba jest tak samo, to dlaczego tu tak jest dobrze a dla kul nie można
nie jest to samo - u mnie jest zbiór (kolejność nieistotna), u Ciebie - ciąg (kolejność istotna)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: kule

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 16 lis 2022, 08:58
Pawm32 pisze: 16 lis 2022, 08:56 [
Zgubiłem że c i d też należą do zbioru ale po za tym chyba jest tak samo, to dlaczego tu tak jest dobrze a dla kul nie można
nie jest to samo - u mnie jest zbiór (kolejność nieistotna), u Ciebie - ciąg (kolejność istotna)
Tak jest w rozwiązaniu, zawsze w nawiasach po prostu, ale mniejsza czyli do tego mojego początkowego jak ciąg zamienię na zbiór czyli tylko te nawiasy to jest poprawne?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: kule

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 16 lis 2022, 11:42 Tak jest w rozwiązaniu, zawsze w nawiasach po prostu, ale mniejsza czyli do tego mojego początkowego jak ciąg zamienię na zbiór czyli tylko te nawiasy to jest poprawne?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ