prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

prawdopodobieństwo

Post autor: Filip25 »

Czas potrzebny na zrealizowanie połączenia między strefowego w pewnej centrali telefonicznej ma w przybliżeniu rozkład normalny z wartością oczekiwaną 12 s oraz odchyleniem standardowym 4 s. Obliczyć prawdopodobieństwo, że połączenie zostanie zrealizowane w czasie krótszym niż 20 s.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 15 lis 2022, 13:12 Czas potrzebny na zrealizowanie połączenia między strefowego w pewnej centrali telefonicznej ma w przybliżeniu rozkład normalny z wartością oczekiwaną 12 s oraz odchyleniem standardowym 4 s. Obliczyć prawdopodobieństwo, że połączenie zostanie zrealizowane w czasie krótszym niż 20 s.
\(P(X<20)=P(\frac{X-12}{4}<\frac{20-12}{4})=\Phi (2)=0,97725\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ