Rozwiąż równanie (trygonometria)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rozwiąż równanie (trygonometria)

Post autor: avleyi »

Rozwiąż równanie:
\(sin^22x+1=7cos^2( \frac{3}{2} \pi -x)\) dla \(x \in <-2 \pi ;2 \pi >\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie (trygonometria)

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 14 lis 2022, 23:09 Rozwiąż równanie:
\(sin^22x+1=7cos^2( \frac{3}{2} \pi -x)\) dla \(x \in <-2 \pi ;2 \pi >\)
\(\sin^22x+1=7\sin^2x\\
4\sin^2x(1-\sin^2x)+1-7\sin^2x=0\\
-4\sin^4x-3\sin^2x+1=0
\)

Podstaw \(\sin^2x=t\)
\(\sin x=\frac{1}{2}\;\;\;\vee\;\;\sin x=-\frac{1}{2}\\
x\in \{\frac{\pi}{6}, \frac{5\pi}{6},\frac{7\pi}{6}, \frac{11\pi}{6},-\frac{\pi}{6},- \frac{5\pi}{6},-\frac{7\pi}{6}, -\frac{11\pi}{6}\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ