Oblicz wyraz, oblicz sumę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz wyraz, oblicz sumę

Post autor: avleyi »

Ciąg \((a_n)\) jest określony wzorem następująco
\( \begin{cases}a_1=-20 \\
a_{n+1}=|a_n-10|\end{cases}\)

a. Oblicz \(a_{100}\)
b. Oblicz sumę pięćdziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu
Ostatnio zmieniony 15 lis 2022, 00:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: środowisko {cases}
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz wyraz, oblicz sumę

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 14 lis 2022, 22:42 Ciąg \((a_n)\) jest określony wzorem następująco
{ \( a_1=-20 \)
{ \( a_{n+1}=|a_n-10|\)
a. Oblicz \(a_{100}\)
b. Oblicz sumę pięćdziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu
\(a_1=-20\\
a_2=30\\
a_3=20\\
a_4=10\\
a_5=0\\
a_6=10\\
a_7=0\\
a_8=10\\
...\\
a_{100}=10\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Oblicz wyraz, oblicz sumę

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 14 lis 2022, 22:42 b. Oblicz sumę pięćdziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu
W oparciu o spostrzeżenie eresh:
\(a_1+a_2+a_3+\ldots+a_{49}+a_{50}=-20+30+20+10+\underbrace{(0+10)+(0+10)+\ldots+(0+10)}\limits_{23\text{ nawiasy}}=\\
\quad= 40+230=270\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ