Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
A731ox
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2021, 15:26
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: A731ox »

Biznesmen odwiedza polityków, jednego po drugim, lobbując za nowym prawem. Wiemy, że szansa, że argumenty biznesmena nie przekonają polityka, wynosi 36,1%. Zakładamy, że politycy są od siebie niezależni. Biznesmen lobbuje aż do trzeciej porażki, czyli gdy spotka trzecią osobę, której nie uda się przekonać. Niech X oznacza liczbę polityków, których odwiedził biznesmen. Znajdź P(X=9).
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2988
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1306 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: kerajs »

\(p=1-0,361 \\
P(X=9)= \left[ {8 \choose 6} p^6(1-p)^2\right] \cdot (1-p)\)
ODPOWIEDZ