Ciągłość funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ciągłość funkcji
Witam, mam pewien problem z wyznaczaniem ciągłośći funkcji, które nie posiadają wyznaczonej dziedziny
Są 2 przykłady
1.f(x)= ln(x/1-x)
2.f(x)= x^2+6/x
Polecenie brzmi wyznacz dziedzine i ciągłość funkcji. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać?
Są 2 przykłady
1.f(x)= ln(x/1-x)
2.f(x)= x^2+6/x
Polecenie brzmi wyznacz dziedzine i ciągłość funkcji. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Ciągłość funkcji
\(f(x)=\ln \frac{x}{1-x}\\
\frac{x}{1-x}>0\\
x(1-x)>0\\
D=(0,1)\)
\(f(x)=\frac{x^2+6}{x}\\
D=\mathbb{R}\setminus\{0\}\)
Dziedziny wyznaczone masz, więc z ciągłością sobie poradzisz
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Ciągłość funkcji
Właśnie jakbyś mógł rozwinąć co zrobić po tych dziedzinach bo na etapie wyznaczania dziedzin utknąłem w tych przykładach?
Załóżmy, że wyznaczam ciąglość 2. funkcji licze z prawej i lewej strony a co wtedy z punktem 0? Z definicji ciągłości musi sie równać także temu punktowi a nie należy on do dziedziny i nie wiem co zrobić
Załóżmy, że wyznaczam ciąglość 2. funkcji licze z prawej i lewej strony a co wtedy z punktem 0? Z definicji ciągłości musi sie równać także temu punktowi a nie należy on do dziedziny i nie wiem co zrobić
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Ciągłość funkcji
Jeżeli punkt nie należy do dziedziny, to nie ma sensu badać w tym punkcie ciągłościpawek98p pisze: ↑12 lis 2022, 20:07 Właśnie jakbyś mógł rozwinąć co zrobić po tych dziedzinach bo na etapie wyznaczania dziedzin utknąłem w tych przykładach?
Załóżmy, że wyznaczam ciąglość 2. funkcji licze z prawej i lewej strony a co wtedy z punktem 0? Z definicji ciągłości musi sie równać także temu punktowi a nie należy on do dziedziny i nie wiem co zrobić
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Ciągłość funkcji
Czyli w podpunkcie 2. jeśli granica prawo stronna = granicy lewostronnej wtedy ta funkcja jest ciągła?
Tak samo w podpunkcie 1 nalezy zbadac granice prawo i lewo stronne w punktach 0 i 1 i jezeli rownaja sie sobie wtedy funkcja jest ciagla?
Tak samo w podpunkcie 1 nalezy zbadac granice prawo i lewo stronne w punktach 0 i 1 i jezeli rownaja sie sobie wtedy funkcja jest ciagla?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Ciągłość funkcji
tak, w każdym punkcie należącym do dziedziny
nie możesz liczyć \(\Lim_{x\to 0^-}f(x)\), ani \(\Lim_{x\to 1^+}f(x)\), bo funkcja nie istnieje poza przedziałem \((0,1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Ciągłość funkcji
Ok dzięki dużo mi to rozjaśniło. Jeszcze jedno pytanie jeżeli mamy funkce y=√((1-x)/x) dziedzina jej wynosi (0,1>
W tym przypadku licze prawostronną granice 0, lewo stronna w 1 i 1 podstawiam z x bo nalezy do dziedziny. I w tym wypadku jezeli te 3 wartosci się sobie równają wtedy funkcja jest ciągła?
W tym przypadku licze prawostronną granice 0, lewo stronna w 1 i 1 podstawiam z x bo nalezy do dziedziny. I w tym wypadku jezeli te 3 wartosci się sobie równają wtedy funkcja jest ciągła?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Ciągłość funkcji
Nie wiem, jak wygląda wzór funkcji - na forum używamy LaTeX-apawek98p pisze: ↑12 lis 2022, 20:29 Ok dzięki dużo mi to rozjaśniło. Jeszcze jedno pytanie jeżeli mamy funkce y=√((1-x)/x) dziedzina jej wynosi (0,1>
W tym przypadku licze prawostronną granice 0, lewo stronna w 1 i 1 podstawiam z x bo nalezy do dziedziny. I w tym wypadku jezeli te 3 wartosci się sobie równają wtedy funkcja jest ciągła?
Jeżeli dziedzina to \((0,1]\), to funkcja poza tym przedziałem nie istnieje, więc nie liczysz prawostronnej granicy w 1 i lewostronnej granicy w 0
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Ciągłość funkcji
funkcja z a)
funkcja z b)
Jak widać - obie są ciągłePodziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Ciągłość funkcji
Po obliczeniu granicy lewo stronnej z przykladu 2. wychodzi -∞ a prawo stronnej wychodzi +∞. Z wynników nie wychodzi, że są ciągłe mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego jednak są?
Tak samo w przykładzie drugim granica prawo stronna 0 wynosi -∞ a lewostronna 1 jest niezdefiniowana
Tak samo w przykładzie drugim granica prawo stronna 0 wynosi -∞ a lewostronna 1 jest niezdefiniowana
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Ciągłość funkcji
MogłAbympawek98p pisze: ↑12 lis 2022, 20:44 Po obliczeniu granicy lewo stronnej z przykladu 2. wychodzi -∞ a prawo stronnej wychodzi +∞. Z wynników nie wychodzi, że są ciągłe mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego jednak są?
Tak samo w przykładzie drugim granica prawo stronna 0 wynosi -∞ a lewostronna 1 jest niezdefiniowana
a)
Niech \(x_0\in D\)
\(\Lim_{x\to x_0}\ln\frac{x}{1-x}=\ln\frac{x_0}{1-x_0}\\
f(x_0)=\ln\frac{x_0}{1-x_0}\\
\Lim_{x\to x_0}f(x)=f(x_0)\)
funkcja jest ciągła dla \(x_0\in D\)
analogicznie dla drugiej funkcji
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Ciągłość funkcji
Ok dziękuję bardzo
Jeszcze tylko 1 sprawa która mnie nurtuje
Jeżeli mamy funkcje
x gdy x < 0
f(x) x^2 gdy 0 ≤ x ≤ 1
x^3 gdy x > 1
Wychodzi ze funkcja jest ciagla w punkcie xo = 0 i funckja jest ciagla w punkcie xo = 1
Czy cala ta funkcja tez jest ciagla jezeli wyszly 2 inne punkty xo?
Jeszcze tylko 1 sprawa która mnie nurtuje
Jeżeli mamy funkcje
x gdy x < 0
f(x) x^2 gdy 0 ≤ x ≤ 1
x^3 gdy x > 1
Wychodzi ze funkcja jest ciagla w punkcie xo = 0 i funckja jest ciagla w punkcie xo = 1
Czy cala ta funkcja tez jest ciagla jezeli wyszly 2 inne punkty xo?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Ciągłość funkcji
takpawek98p pisze: ↑12 lis 2022, 21:08 Ok dziękuję bardzo
Jeszcze tylko 1 sprawa która mnie nurtuje
Jeżeli mamy funkcje
x gdy x < 0
f(x) x^2 gdy 0 ≤ x ≤ 1
x^3 gdy x > 1
Wychodzi ze funkcja jest ciagla w punkcie xo = 0 i funckja jest ciagla w punkcie xo = 1
Czy cala ta funkcja tez jest ciagla jezeli wyszly 2 inne punkty xo?
na przyszłość - używaj LaTeX-a, w przeciwnym razie Twoje posty będą wędrować do śmietnika
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę