Wyznaczyć wszystkie wartości parametru a, dla których układ równań ma co najmniej jedno rozwiązanie.
\(\begin{cases}2x^2 - 2xy + 10y^2 = a^4 - 6a^3 + 9a^2 - 19 + \sqrt{85}\\
x^2 + 2xy - 3y^2 = 4\end{cases}\)
Odpowiedź z książki to \(a \in (-\infty,-1] \cup [4,\infty)\)
Układ równań z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: Układ równań z parametrem
Dany układ jest układem równań jednorodnych... Niech \(a^4 - 6a^3 + 9a^2 - 19 + \sqrt{85}=2m\). Wtedy
\(\begin{cases}x^2-xy+y^2=m\\ x^2+2xy-3y^2=4\end{cases}\)
\( a^4 - 6a^3 + 9a^2 - 19 + \sqrt{85}\ge-3+\sqrt{85}\\
(a^2 - 3a)^2- 4^2 \ge0\\
\ldots\)
Pozdrawiam
[edited] Obrazek
\(\begin{cases}x^2-xy+y^2=m\\ x^2+2xy-3y^2=4\end{cases}\)
- \(x=0\So -3y^2=4\So y\in\emptyset\) z (ii)
- \(x\ne0\So \bigvee\limits_{t\in\rr}y=xt\) i z układu wynika równanie:
\(\dfrac{x^2(1-t+5t^2)}{x^2(1+2t-3t^2)}=\dfrac{m}{4}\wedge -{1\over3}<t<1\\ \ldots\\
(3m+20)t^2-(2m+4)t-m+4=0\)- Przypadek liniowy - istnieje rozwiązanie nie spełniające warunku
- Przypadek kwadratowy:
\(\Delta(m)\ge0\Leftarrow (2m\le-3-\sqrt{85}\vee2m\ge-3+\sqrt{85})\) - Weryfikacja warunku \(-{1\over3}<t<1\):
\(2m\ge-3+\sqrt{85}\)
\( a^4 - 6a^3 + 9a^2 - 19 + \sqrt{85}\ge-3+\sqrt{85}\\
(a^2 - 3a)^2- 4^2 \ge0\\
\ldots\)
Pozdrawiam
[edited] Obrazek