Izomorfizm grup

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jjjjjj
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 11 lis 2021, 21:35
Podziękowania: 31 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Izomorfizm grup

Post autor: jjjjjj »

Niech \(H= \left\{ (x,y,z)\in \rr ^3: x=2y=6z\right\} \). Dla jakiego \(k\in \nn\) jest spełniony związek \(\rr ^3 / H \cong \rr ^k\)?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Izomorfizm grup

Post autor: grdv10 »

Można na to popatrzeć jak na przestrzenie liniowe nad \(\rr\). \(H\) to prosta, więc jest jednowymiarowa. Wymiar przestrzeni ilorazowej to różnica wymiarów, \(3-1=2\), a zatem \(k=2\).
ODPOWIEDZ