prawdopodobieństwo - konsultacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 24 razy

prawdopodobieństwo - konsultacja

Post autor: Lothar »

Rozważmy test na wykrycie pewnej choroby, o którym wiadomo, że:
1) zastosowany do osoby chorej wykrywa chorobę z prawdopodobieństwem 0,92;
2) zastosowany do osoby zdrowej określa ją błędnie jako chorą z prawdopodobieństwem 0,04.
Przypuśćmy, że choroba zdarza się rzadko i zapada na nią tylko 0,1% ludności. Jeżeli wybieramy losowo jedną osobę i
poddajemy ją testowi, który dał wynik pozytywny, jakie jest prawdopodobieństwo a posteriori (po przeprowadzeniu testu),
że zbadana osoba jest chora?

Wzór Bayes 'a
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo - konsultacja

Post autor: eresh »

Lothar pisze: 10 lis 2022, 06:40 Rozważmy test na wykrycie pewnej choroby, o którym wiadomo, że:
1) zastosowany do osoby chorej wykrywa chorobę z prawdopodobieństwem 0,92;
2) zastosowany do osoby zdrowej określa ją błędnie jako chorą z prawdopodobieństwem 0,04.
Przypuśćmy, że choroba zdarza się rzadko i zapada na nią tylko 0,1% ludności. Jeżeli wybieramy losowo jedną osobę i
poddajemy ją testowi, który dał wynik pozytywny, jakie jest (po przeprowadzeniu testu),
że zbadana osoba jest chora?

Wzór Bayes 'a
\(H_1\) - osoba jest chora
\(H_2\) - osoba jest zdrowa
A - pozytywny wynik

\(P(H_1)=0,001\\
P(H_2)=0,999\\
P(A|H_1)=0,92\\
P(A|H_2)=0,04\\\)

\(P(H_1|A)=\frac{P(A|H_1)\cdot P(H_1)}{P(A|H_1)\cdot P(H_1)+P(A|H_2)\cdot P(H_2)}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ