granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iteKora
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 23 sie 2018, 16:42
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

granica funkcji

Post autor: iteKora »

Jak należy obliczyć granicę funkcji ?
\( \Lim_{x\to \infty }x \cdot \ln \frac{x^2+5x+5}{x^2+55x+55} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3531
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: granica funkcji

Post autor: Jerry »

\( \Lim_{x\to \infty }x \cdot \ln \frac{x^2+5x+5}{x^2+55x+55} =\Lim_{x\to \infty }x \cdot \ln \left(1+ \frac{-50x-50}{x^2+55x+55}\right) =\\ \quad=\Lim_{x\to \infty }\frac{-50x^2-50x}{x^2+55x+55} \cdot \ln \left(1+ \frac{-50x-50}{x^2+55x+55}\right)^\frac{x^2+55x+55}{-50x-50} =-50\cdot\ln e=-50\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ