Załóżmy, że mamy wielokąt foremny o n bokach i \(4\)..przyległych? kolejny? wierzchołki są połączone tworząc trapez (Załóżmy, że punkty są kolejno \(A, B, C, D\).) Udowodnij , że \( |\angle BAD| = ({360\over n})^\circ\)
Wiem, że każdy kąt zewnętrzny to \(({360\over n})°\), ale nie mogę tego powiązać z kątem, o którym wspomniałem. Jakieś pomysły?
Mając n-kąt, udowodnij kąt = 360/n
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mając n-kąt, udowodnij kąt = 360/n
Ostatnio zmieniony 08 lis 2022, 14:28 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3894
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 2073 razy
Re: Mając n-kąt, udowodnij kąt = 360/n
Nie do końca rozumiem problem, ale... spróbuję być jasnowidzem:
W okręgu opisanym na danym \(n\)-kacie foremnym zauważ istnienie szukanego kąta jako kąta wpisanego, opartego na tym samym łuku, co pewien kąt środkowy miary \({2\cdot360^\circ\over n}\)
Pozdrawiam
W okręgu opisanym na danym \(n\)-kacie foremnym zauważ istnienie szukanego kąta jako kąta wpisanego, opartego na tym samym łuku, co pewien kąt środkowy miary \({2\cdot360^\circ\over n}\)
Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę