Stopy procentowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wenitetan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 lis 2022, 06:28

Stopy procentowe

Post autor: wenitetan »

Maude zainwestowała \(1000\) dolarów więcej niż Matilda, ale przy oprocentowaniu niższym o \(1\%\). W zeszłym roku Maude otrzymała odsetki od swojej inwestycji w wysokości \(280\) dolarów, a Matilda otrzymała \(240\) dolarów. Przy jakich stopach procentowych dokonywali inwestycji?

Odpowiedź na końcu książki to \(7\%\) i \(8\%\). Ale po prostu nie mogę wymyślić, jak ustawić równanie. Niech ktoś zlituje się nade mną.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2022, 09:58 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tytułu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Ten problem słowny doprowadzał mnie do szału przez dwa solidne dni.

Post autor: Jerry »

Niech
\(\begin{array}{c|c|c}&\text{kapitał}&\text{stopa}\\ \hline
\text{Maude}&K+1000&p-1\\ \hline
\text{Matilda}&K&p\end{array}\)
Wtedy
\(\begin{cases}K+1000+280=(K+1000)\cdot\left(1+{p-1\over100}\right)^1\\K+240=K\cdot\left(1+{p\over100}\right)^1\end{cases}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ