studenci

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

studenci

Post autor: kate84 »

Prawdopodobieństwo tego, że statystyczny student nie jest przygotowany do ćwiczeń wynosi p=1/3. Prowadzący zajęcia wybiera losowo cztery osoby. Niech wartościami zmiennej losowej X będzie liczba osób nieprzygotowanych do ćwiczeń spośród wybranych. Znalezc P(X=3)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: studenci

Post autor: eresh »

kate84 pisze: 07 lis 2022, 21:59 Prawdopodobieństwo tego, że statystyczny student nie jest przygotowany do ćwiczeń wynosi p=1/3. Prowadzący zajęcia wybiera losowo cztery osoby. Niech wartościami zmiennej losowej X będzie liczba osób nieprzygotowanych do ćwiczeń spośród wybranych. Znalezc P(X=3)
\(P(X=3)={4\choose 3} \cdot ( \frac{1}{3} )^3 \cdot ( \frac{2}{3} )^1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: studenci

Post autor: kate84 »

Z jakiego wzoru skorzystałeś?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 373
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: studenci

Post autor: maria19 »

Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: studenci

Post autor: eresh »

kate84 pisze: 07 lis 2022, 23:55 Z jakiego wzoru skorzystałeś?
schemat Bernoulliego
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ