funkcja rozkładu prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

funkcja rozkładu prawdopodobieństwa

Post autor: kate84 »

Podać funkcję rozkładu prawdopodobieństwa zmiennej losowej X, gdzie X oznacza :
a). liczbę oczek wyrzuconych w rzucie kostką,
b). sumę liczby oczek w dwóch rzutach kostką.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: funkcja rozkładu prawdopodobieństwa

Post autor: eresh »

kate84 pisze: 07 lis 2022, 21:44 Podać funkcję rozkładu prawdopodobieństwa zmiennej losowej X, gdzie X oznacza :
a). liczbę oczek wyrzuconych w rzucie kostką,
\(P(X=1)=P(X=2)=P(X=3)=P(X=4)=P(X=5)=P(X=6)= \frac{1}{6} \)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: funkcja rozkładu prawdopodobieństwa

Post autor: eresh »

kate84 pisze: 07 lis 2022, 21:44 Podać funkcję rozkładu prawdopodobieństwa zmiennej losowej X, gdzie X oznacza :
b). sumę liczby oczek w dwóch rzutach kostką.
\(P(X=2)= \frac{1}{36}\\
P(X=3)= \frac{2}{36}\\
P(X=4)= \frac{3}{36}\\
P(X=5)= \frac{4}{36}\\
P(X=6)= \frac{5}{36}\\
P(X=7)= \frac{6}{36}\\
P(X=8)= \frac{5}{36}\\
P(X=9)= \frac{4}{36}\\
P(X=10)= \frac{3}{36}\\
P(X=11)= \frac{2}{36}\\
P(X=13)= \frac{1}{36}

\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ