Pochodne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mateusz-22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 paź 2022, 23:10
Podziękowania: 6 razy

Pochodne

Post autor: Mateusz-22 »

Witam, prosiłbym o rozwiązanie zadań
1. Styczna do wykresu funkcji y= \(\frac{1}{ \sqrt{x^3+2x^2+x+2} }\)w punkcie \( x_0 \)=1
A. przechodzi przez punkt (1/2, 1)
B ma współczynnik kierunkowy = ½
C Przechodzi przez punkt (1/2, 0)
D ma taki sam współczynnik kierunkowy jak styczna do wykresu y=x2 w punkcie \(𝑥_0 =1/4\)

2. obliczając przybliżoną wartość ln(1,05) za pomocą wielomianu Taylora stopnia 2 w \(x_0\)=0
A otrzymamy 0,25
B otrzymamy 0,75
C błąd przybliżenia < 10-2
D w obliczeniach podstawiamy x= 0,5
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pochodne

Post autor: eresh »

Mateusz-22 pisze: 06 lis 2022, 15:00 Witam, prosiłbym o rozwiązanie zadań
1. Styczna do wykresu funkcji y= \(\frac{1}{ \sqrt{x^3+2x^2+x+2} }\)w punkcie \( x_0 \)=1
A. przechodzi przez punkt (1/2, 1)
B ma współczynnik kierunkowy = ½
C Przechodzi przez punkt (1/2, 0)
D ma taki sam współczynnik kierunkowy jak styczna do wykresu y=x2 w punkcie \(𝑥_0 =1/4\)

Wyznaczyłeś równanie tej stycznej? Albo chociaż pochodną?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Mateusz-22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 paź 2022, 23:10
Podziękowania: 6 razy

Re: Pochodne

Post autor: Mateusz-22 »

y'= \( \frac{3x^2+4x+1}{2 \sqrt{x^3+2x^2+x}( \sqrt{x^3+2x^2+x}+2)^2 }\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Pochodne

Post autor: Jerry »

Mateusz-22 pisze: 06 lis 2022, 15:00 1. Styczna do wykresu funkcji y= \(\frac{1}{ \sqrt{x^3+2x^2+x+2} }\)w punkcie \( x_0 \)=1
Ponieważ
\(f(1)={\sqrt6\over6}\) oraz \(f'(1)=-{\sqrt6\over9}\), to styczna ma równanie
\(y=-{\sqrt6\over9}(x-1)+{\sqrt6\over6}\)
i dopasuj sobie odpowiedzi...

Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pochodne

Post autor: eresh »

Mateusz-22 pisze: 06 lis 2022, 15:29 y'= \( \frac{3x^2+4x+1}{2 \sqrt{x^3+2x^2+x}( \sqrt{x^3+2x^2+x}+2)^2 }\)
\(y'=- \frac{3x^2+4x+1}{2 \sqrt{x^3+2x^2+x+2}(x^3+2x^2+x+2)}\)
to teraz sprawdzamy współczynnik kierunkowy, czyli
\(y'(1)=-\frac{8}{2\sqrt{6}\cdot 6}=-\frac{2}{\sqrt{6}\cdot 3}=-\frac{2\sqrt{6}}{18}=-\frac{\sqrt{6}}{9}\neq 0,5\)

styczna:
\(y=-\frac{\sqrt{6}}{9}(x-1)+\frac{1}{\sqrt{6}}\)

dopasuj odpowiedź
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Pochodne

Post autor: Jerry »

Mateusz-22 pisze: 06 lis 2022, 15:00 2. obliczając przybliżoną wartość ln(1,05) za pomocą wielomianu Taylora stopnia 2 w \(x_0\)=0
Ponieważ \((\ln x)'={1\over x}\) i \((\ln x)''=-{1\over x^2}\), to w przedziale \([1;b]\) z twierdzenia
\(\ln x\approx 0+(x-1)-{1\over2}\cdot(x-1)^2\)
Pozostaje policzyć
\(\ln1,05\approx\)

Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Re: Pochodne

Post autor: Zibi123 »

Mam podobne Zadanie do zadania 2 dlaczego podstawione jest 1 w \(\ln x\approx 0+(x-1)-{1\over2}\cdot(x-1)^2)\) jeżeli \(x_0=0\) nie powinno być \((x-0)\)?
Ostatnio zmieniony 06 lis 2022, 23:23 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pochodne

Post autor: eresh »

Zibi123 pisze: 06 lis 2022, 20:12 Mam podobne Zadanie do zadania 2 dlaczego podstawione jest 1 w \(\ln x\approx 0+(x-1)-{1\over2}\cdot(x-1)^2)\) jeżeli \(x_0=0\) nie powinno być x-0?
powinno
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Re: Pochodne

Post autor: Zibi123 »

Tylko mam mały problem jeżeli chodzi o \(\ln0\) to chyba nie istnieje
Ostatnio zmieniony 06 lis 2022, 23:22 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Pochodne

Post autor: Jerry »

Zibi123 pisze: 06 lis 2022, 20:12 ... jeżeli \(x_0=0\) nie powinno być \((x-0)\)?
Nie ma sprawy, rozpatrz \(y=f(x)=\ln(x+1)\) i rozwijaj w zerze! Nota bene: w znanej mi treści twierdzenia nie pojawia się \(x_0\)
Jerry pisze: 06 lis 2022, 15:44 Ponieważ \((\ln x)'={1\over x}\) i \((\ln x)''=-{1\over x^2}\), to w przedziale \([1;b]\) z twierdzenia
\(\ln x\approx 0+(x-1)-{1\over2}\cdot(x-1)^2\)
Poszukujemy przybliżonej wartości \(\ln1,05\), najlepszą aproksymację otrzymamy dla wystarczająco bliskiego \(a\) :idea:
Poza tym sam sobie odpowiadasz:
Zibi123 pisze: 06 lis 2022, 20:19 ... \(\ln0\) to chyba nie istnieje
Nie "chyba", na pewno :!:

Pozdrawiam
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Re: Pochodne

Post autor: Zibi123 »

W takim razie rządna z odp nie będzie poprawna? \(Ln(1,05) \approx 0\)?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Pochodne

Post autor: maria19 »

Wydaje mi się, że należy tu zastosować rozwinięcie w szereg Maclaurina, x=0,05
\(f(x)=\ln(1+x)=x-\frac{x^2}{2}+\frac{x^3}{3}-...\approx 0,04879 \),
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Pochodne

Post autor: Jerry »

Zibi123 pisze: 07 lis 2022, 17:43 W takim razie rządna z odp nie będzie poprawna? \(\ln(1,05) \approx 0\)?
:shock:
Jerry pisze: 06 lis 2022, 15:44 \(\ln x\approx 0+(x-1)-{1\over2}\cdot(x-1)^2\)
Pozostaje policzyć
\(\ln1,05\approx\)
\(\ln 1,05\approx 0+(1,05-1)-{1\over2}\cdot(1,05-1)^2=0,04875\)
i wg mnie ... C jest OK

Pozdrawiam
PS.
maria19 pisze: 07 lis 2022, 20:15 Wydaje mi się, że należy tu zastosować rozwinięcie w szereg Maclaurina...
a
Mateusz-22 pisze: 06 lis 2022, 15:00 ... za pomocą wielomianu Taylora stopnia 2 ...
ODPOWIEDZ