Funkcja odwrotna - 2 zadania

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mirapa1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 04 lis 2022, 06:15
Podziękowania: 32 razy
Płeć:

Funkcja odwrotna - 2 zadania

Post autor: mirapa1 »

Witam wszystkich.
Prosiłbym o rozwiązanie dwóch zadań i rozpisanie wszystkich działań krok po kroku.


Znajdź wzór na funkcję odwrotną do:

1) \( y = \arctg \sqrt\frac{x^2+1}{x^2+2}\)

2) \( y = \sqrt[4]\frac{1}{\sin^2x+1}\)


Z góry przepraszam za moje dwa ostatnie posty, ale jestem tu nowy i dopiero teraz opanowałem La TeXa.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2022, 10:47 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin ; cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcja odwrotna - 2 zadania

Post autor: eresh »

mirapa1 pisze: 06 lis 2022, 05:55

2) y = \(\sqrt[4]\frac{1}{sin^2x+1}\)

\(y^4=\frac{1}{\sin^2x+1}\\
y^4(\sin^2x+1)=1\\
y^4\sin^2x=1-y^4\\
\sin^2x=\frac{1-y^4}{y^4}\\
\sin x=\pm\sqrt{\frac{1-y^4}{y^4}}\\
x=\pm\arcsin\sqrt{\frac{1-y^4}{y^4}}\\
f(x)=\pm\arcsin\sqrt{\frac{1-x^4}{x^4}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcja odwrotna - 2 zadania

Post autor: eresh »

mirapa1 pisze: 06 lis 2022, 05:55 Znajdź wzór na funkcję odwrotną do:

1) y = arctg \(\sqrt\frac{x^2+1}{x^2+2}\)
\(y=\arctg\sqrt{\frac{x^2+1}{x^2+2}}\\
\tg y=\sqrt{\frac{x^2+1}{x^2+2}}\\
\tg^2y=\frac{x^2+1}{x^2+2}\\
x^2\tg^2y+2\tg^2y=x^2+1\\
x^2(\tg^2y-1)=1-2\tg^2y\\
x^2=\frac{1-2\tg^2y}{\tg^2y-1}\\
x=\pm\sqrt{\frac{1-2\tg^2y}{\tg^2y-1}}\\
f(x)=\pm\sqrt{\frac{1-2\tg^2x}{\tg^2x-1}}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ