Wybieramy Losowo liczbę naturalną ośmiocyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma cyfr tej liczby jest równa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pamix
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 29 lip 2022, 00:17
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wybieramy Losowo liczbę naturalną ośmiocyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma cyfr tej liczby jest równa

Post autor: Pamix »

Witam mam problem z następującym zadaniem
Wybieramy Losowo liczbę naturalną ośmiocyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma cyfr tej liczby jest równa 5, jeśli wiadomo, że w zapisie liczby nie występują cyfry większe od 3
Poprawna odpowiedź: \(3.5\cdot10^{-6}\)

Moje rozwiązanie które nie wiem dlaczego jest błędne
A - zdarzenie opisujące że suma cyfr liczby jest równa 5
B - zdarzenie opisujące że w liczbie nie występują cyfry większe od 3
A\( \cap \)B - zdarzenie opisujące że suma cyfr liczby jest równa 5 oraz nie występują tam cyfry większe od 3
Możliwe cyfry to {0,1,2,3}

Najpierwy zajmijmy się ile jest zdarzeń B
Na pierwszym miejscu wybieramy pomiędzy cyfr {1,2,3} a na kolejnych siedmiu na każdym wybieramy spośród 4 zatem tych możliwości jest |B|=\(3*4^7\)
Teraz zajmijmy się ile jest zdarzeń A\( \cap \)B

I Przypadek - 5 razy używamy cyfry 1 oraz 3 razy 0
Na pierwszym miejscu musimy stawić jedynkę a następne 1 ustawiamy na \({7}\choose{4}\) czyli 35 sposobów
II Przypadek - Raz użyjemy 2 oraz raz użyjemy 3
2*7=14
III Przypadek - Trzy razy 1 oraz raz 2
a)zaczynające się od 1
\({7}\choose{2}\)*5=105
b)zaczynającie się od 2
\({7}\choose{3}\)=35
Zatem podsumowując III przypadek jest 140 możliwości
IV przypadek Dwa razy 1 i raz 3
a)zaczynające się od 1
7*6=42
b)zaczynające się od 3
\({7}\choose{2}\)=21
Podsumowujące IV przypadek jest 63 możliwości
V Przypadek - Dwa razy 2 i raz 1
a) zaczynając się od 2
7*6=42
b)zaczynające sie od 1
\({7}\choose{2}\)=21
Podsumowując V przypadek jest 63 możliwości

A\( \cap \)B = 35+14+140+63+63=315

Korzystając ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe otrzymujemy że
\(P=\frac{|A \cap B|}{|B|} = \frac{315}{3\cdot4^7}\)
Ostatnio zmieniony 05 lis 2022, 07:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cała "matematyka" powinna być w kodzie i [tex] [/tex] !
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Wybieramy Losowo liczbę naturalną ośmiocyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma cyfr tej liczby jest ró

Post autor: Jerry »

Liczyłem trochę inaczej - przypadkami były cyfry rzędu najwyższego i ... wynik mam taki jak Twój (tylko uprościłem ułamek przez \(3\))

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ