Ciąg dany jest wzorem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ciąg dany jest wzorem

Post autor: avleyi »

Ciąg \((a_n)\) dany jest wzorem \(a_n= \frac{1+2+3+...+2n}{3n} \) dla \(n \ge 1\)
a. Przedstaw wzór w prostszej postaci.
b. Wykaż, że ciąg jest arytmetyczny.
c. Sprawdź, że ciąg \((a_1, a_7+2, a_{40}+22)\) jest geometryczny.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Ciąg dany jest wzorem

Post autor: Jerry »

\(a_n= \dfrac{1+2+3+...+2n}{3n}=\dfrac{{1+2n\over2}\cdot2n}{3n}={1\over3}+{2\over3}n=1+(n-1)\cdot{2\over3}\)
Zatem \((a_n)CA\) taki, że \(\begin{cases}a_1=1\\r={2\over3}\end{cases}\).

\(\begin{cases}a_1=1=b_1\\ a_7+2=7=b_2\\a_{40}+22=49=b_3\end{cases}\)
zatem \((b_n)CG\) taki, że \(q=7\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciąg dany jest wzorem

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 02 lis 2022, 22:22 Ciąg \((a_n)\) dany jest wzorem \(a_n= \frac{1+2+3+...+2n}{3n} \) dla \(n \ge 1\)
a. Przedstaw wzór w prostszej postaci.
b. Wykaż, że ciąg jest arytmetyczny.
c. Sprawdź, że ciąg \((a_1, a_7+2, a_{40}+22)\) jest geometryczny.
\(a_n=\frac{\frac{1+2n}{2}\cdot 2n}{3n}=\frac{1+2n}{3}=\frac{1}{3}+\frac{2}{3}n\)

b)
\(a_{n+1}-a_n=\frac{1}{3}+\frac{2}{3}(n+1)-\frac{1}{3}-\frac{2}{3}n=\frac{2}{3}=r\)
ciąg jest arytmetyczny
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciąg dany jest wzorem

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 02 lis 2022, 22:22 Ciąg \((a_n)\) dany jest wzorem \(a_n= \frac{1+2+3+...+2n}{3n} \) dla \(n \ge 1\)

c. Sprawdź, że ciąg \((a_1, a_7+2, a_{40}+22)\) jest geometryczny.
\(a_1=1\\
a_7+2=\frac{1}{3}+\frac{14}{3}+2=7\\
a_{40}+22=\frac{1}{3}+\frac{80}{3}+22=49\)


\((a_7+2)^2=49=1\cdot 49=a_1\cdot (a_{40}+22)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ