Ciąg geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ciąg geometryczny

Post autor: avleyi »

Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Pierwsza liczba jest mniejsza od trzeciej o 9, a czwarta liczba jest mniejsza od drugiej o 18.
a. Wyznacz te liczby.
b. Wykaż, że wartość iloczynu początkowych dwudziestu wyrazów ciągu geometrycznego jest równa wartości dziesiątej potęgi iloczynu pierwszego i dwudziestego wyrazu tego ciągu.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Ciąg geometryczny

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 02 lis 2022, 22:18 Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Pierwsza liczba jest mniejsza od trzeciej o 9, a czwarta liczba jest mniejsza od drugiej o 18.
a. Wyznacz te liczby.
\(:\underline{\begin{cases}a_1q^2-a_1=9\\ a_1q^3-a_1q=-18\end{cases}}\\ \qquad{1\over q}={1\over-2}\\
\begin{cases}q=-2\\ a_1=3\end{cases}\)
Odp. \((3,-6,12,-24)\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Ciąg geometryczny

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 02 lis 2022, 22:18 b. Wykaż, że wartość iloczynu początkowych dwudziestu wyrazów ciągu geometrycznego jest równa wartości dziesiątej potęgi iloczynu pierwszego i dwudziestego wyrazu tego ciągu.
\(a_1\cdot a_2\cdot\ldots\cdot a_{20}=a_1\cdot a_1q\cdot a_1q^2\cdot\ldots\cdot a_1q^{19}=a_1^{20}\cdot q^{1+2+3+\ldots+19}=\\
\qquad=a_1^{20}\cdot q^{{1+19\over2}\cdot19}=\left(a_1\cdot a_1q^{19}\right)^{10}=\left(a_1\cdot a_{20}\right)^{10}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ