Hej, chciałem Was prosić o pomoc z jedną prostą pochodną którą liczę już 3 razy i wynik zawsze wychodzi mi taki sam, błędny oczywiście ...
\(xlnx-x+1\) -> Trzeba oczywiście skorzystać z własności mnożenia pochodnych i wychodzi mi coś takiego -> \(lnx-x+1+x( \frac{1}{x} -1 ) = lnx-x+1+1-x=lnx-2x +2\)
Poprawna odpowiedź to po prostu \(lnx\) i domyślam się, że gdzieś zamieniłem symbole, gdyby było na przemian\( -x - 1 +x +1\) to wszystko byłoby w porządku jednak nie ważne jak i ile razy to liczę, zwyczajnie nie jest.
Czy może mógłby mi ktoś wskazać gdzie dokładnie robię błąd?
Pochodna z xln(x)-x+1
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Pochodna z xln(x)-x+1
\(f(x)=x\ln x-x+1\\Gertrudy pisze: ↑02 lis 2022, 12:12 Hej, chciałem Was prosić o pomoc z jedną prostą pochodną którą liczę już 3 razy i wynik zawsze wychodzi mi taki sam, błędny oczywiście ...
\(xlnx-x+1\) -> Trzeba oczywiście skorzystać z własności mnożenia pochodnych i wychodzi mi coś takiego -> \(lnx-x+1+x( \frac{1}{x} -1 ) = lnx-x+1+1-x=lnx-2x +2\)
Poprawna odpowiedź to po prostu \(lnx\) i domyślam się, że gdzieś zamieniłem symbole, gdyby było na przemian\( -x - 1 +x +1\) to wszystko byłoby w porządku jednak nie ważne jak i ile razy to liczę, zwyczajnie nie jest.
Czy może mógłby mi ktoś wskazać gdzie dokładnie robię błąd?
f'(x)=x'\ln x+x(\ln x)'-(x)'+1'\\
f'(x)=\ln x+x\cdot\frac{1}{x}-1+0\\
f'(x)=\ln x+1-1\\
f'(x)=\ln x\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Pochodna z xln(x)-x+1
Czyli ja nie potrzebnie dodawałem nawiasy? We własności mnożenia pochodnych, kiedy mnożymy \(f(x) * g'(x)\) NIE powinienem dodawać nawiasów, zgadza się?
Rozumiem, że nigdy ich nie dodajemy w takim przypadku?
Rozumiem, że nigdy ich nie dodajemy w takim przypadku?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Pochodna z xln(x)-x+1
niepotrzebnie
dajemy nawiasy, ale nie w tym przypadku
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Pochodna z xln(x)-x+1
Rozumiem, a czy może mogłabyś mi powiedzieć/podrzucić link kiedy je dodajemy a kiedy nie? Nie bardzo widzę w tym logikę na obecną chwilę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Pochodna z xln(x)-x+1
f(x)=x\ln x-x+1
można przyjąć, że
\(g(x)=x\ln x\\
h(x)=-x\\
i(x)=1\)
\(f(x)=g(x)+h(x)+i(x)\\
f'(x)=g'(x)+h'(x)+i'(x)\\\)
to są "osobne" funkcje, nie można ich łączyć ze sobą i wrzucać do nawiasów
gdyby
\(g(x)=(x^2+x)\ln x\)
to
\(g'(x)=(x^2+x)'\ln x+(x^2+x)\ln 'x\\
g'(x)=(2x+1)\ln x+(x^2+x)\cdot\frac{1}{x}\)
tu trzeba użyć nawiasów
można przyjąć, że
\(g(x)=x\ln x\\
h(x)=-x\\
i(x)=1\)
\(f(x)=g(x)+h(x)+i(x)\\
f'(x)=g'(x)+h'(x)+i'(x)\\\)
to są "osobne" funkcje, nie można ich łączyć ze sobą i wrzucać do nawiasów
gdyby
\(g(x)=(x^2+x)\ln x\)
to
\(g'(x)=(x^2+x)'\ln x+(x^2+x)\ln 'x\\
g'(x)=(2x+1)\ln x+(x^2+x)\cdot\frac{1}{x}\)
tu trzeba użyć nawiasów
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę