Narysuj i podaj

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Narysuj i podaj

Post autor: avleyi »

Narysuj wykres funkcji \(f(x)=\log_2(x^2-10x+25)\) i podaj równanie jego osi symetrii.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2022, 20:27 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: \log
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Narysuj i podaj

Post autor: Jerry »

\(f(x)=\log_2(x^2-10x+25)=\log_2(x-5)^2=2\log|x-5|\wedge D=\rr\setminus\{5\}\)

Wykres, osią symetrii jest \(x=5\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ