Metoda najmniejszych kwadratów

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Metoda najmniejszych kwadratów

Post autor: _Dawid_ »

Obliczyć metodą najmniejszych kwadratów współczynniki kierunkowe prostych
aproksymujących wykresy \(\ln\frac{S_2}{S_1}=f( \alpha)\) równe współczynnikom tarcia statycznego

Tak więc obliczyłem sobie logarytm naturalny, narysowałem wykres - pozostało mi więc skorzystać z metody najmniejszych kwadratów.
Na osi \(x\) zaznaczyłem kąty [rad], na \(y\) natomiast wyniki poszczególnych logarytmów
\[\begin{array}{|c|c|c|c|c|c|} x&\frac{\pi}{3}& \frac{\pi}{2}& \frac{2\pi}{3}& \frac{5\pi}{6}& \pi\\ \hline
y&0.26& 0.40& 0.47& 0.53& 0.74\end{array}\]

Jedynie co znalazłem to wzór \(S(a,b) = [y-(ax+b)^2]\)
Ktoś mógłby mi jakoś sensownie mi to wytłumaczyć, jak współczynnik taki wyliczyć?
Ostatnio zmieniony 26 paź 2022, 00:40 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex], środowisko {array}.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 373
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Metoda najmniejszych kwadratów

Post autor: maria19 »

Od liczenia są programy i komputery ale jeśli chcesz na piechotę, to wzory znajdziesz w internecie lub zapoznając się z lekturą książki J.R. Taylora- Wstęp do analizy błędu pomiarowego.
ODPOWIEDZ