Dodawanie wektorów natężenia pola magnetycznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zekar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 24 paź 2022, 17:24
Płeć:

Dodawanie wektorów natężenia pola magnetycznego

Post autor: Zekar »

Dzień dobry.
Potrzebuje pomocy z obliczeniem pola natężenia magnetycznego w punkcie P znajdującym się w środku trójkąta równobocznego o boku 17,3 cm. (Prądy I1= 10 A, I2=10 A, I3 = -10 A)
Wyszły mi następujące natężenia:
H1 = 15,99
H2 = 15,99
H3 = -15,99

Teraz pytanie jak dodać te wartości wektorowo?
Wektory natężenia pola mają między sobą kąty 60 stopni.
Obrazek
Poniżej rysunek.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dodawanie wektorów natężenia pola magnetycznego

Post autor: korki_fizyka »

1. Nie pola natężenia tylko wypadkowego natężenia pola magnetycznego w danym punkcie.
2. I = - 10 A :?: ?? wartości natężeń prądów płynących w przewodnikach są zawsze dodatnie :!: !!
3. rysunek niewiele wyjaśnia
Zekar pisze: 24 paź 2022, 17:31 Teraz pytanie jak dodać te wartości wektorowo?
Wektorowo czyli geometrycznie, tak jak się dodaje wektory, nazywa się to zasadą superpozycji wektorów natężeń.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Zekar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 24 paź 2022, 17:24
Płeć:

Re: Dodawanie wektorów natężenia pola magnetycznego

Post autor: Zekar »

Dostaliśmy zadanie, w którym prąd I3 był ujemny.
Wypadkowe natężenie pola magnetycznego powinno wyjść -31,8A/m.

Pytanie tylko jak to wyliczyć.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dodawanie wektorów natężenia pola magnetycznego

Post autor: korki_fizyka »

Zekar pisze: 24 paź 2022, 19:44 Dostaliśmy zadanie, w którym prąd I3 był ujemny.
Wypadkowe natężenie pola magnetycznego powinno wyjść -31,8A/m.

Pytanie tylko jak to wyliczyć.
To znaczy, że rozróżnia się zwroty prądów płynących w przewodnikach.
pole wokół przewodnika z prądem

Z błędnego rysunku (\(\vec{H_3}\) ma zwrot przeciwny), który zamieściłeś wynika, że wypadkowe natężenie = 0
Zekar pisze: 24 paź 2022, 17:31 Wektory natężenia pola mają między sobą kąty 60 stopni.
kąt też jest inny wynosi \(120^o\)

Należy najpierw dodać wektory \(\vec{H_1} \)i \(\vec{H_2}\), następnie stosując tw. cosinusów lub z własności trójkąta równobocznego obliczyć wartość ich sumy i dodać \(\vec{H_3}\), który jest skierowany zgodnie więc wynik dodawania to \(2H_3\approx 31,9\ \frac{A}{m}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ