Oblicz prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
A731ox
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2021, 15:26
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: A731ox »

W klasie jest 25 uczniów, z których 4 zna odpowiedź na bardzo trudne pytanie. W trakcie zajęć wychowawca losowo wybiera ucznia, który ma odpowiedzieć na pytanie; jeśli wybrana osoba nie zna prawidłowej odpowiedzi, korepetytor losowo wybiera innego ucznia spośród tych, którzy jeszcze nie odpowiedzieli na pytanie itd. (aż do uzyskania prawidłowej odpowiedzi na pytanie). Oblicz prawdopodobieństwo, że to trzeci uczeń udzieli poprawnej odpowiedzi.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

A731ox pisze: 24 paź 2022, 16:40 W klasie jest 25 uczniów, z których 4 zna odpowiedź na bardzo trudne pytanie. W trakcie zajęć wychowawca losowo wybiera ucznia, który ma odpowiedzieć na pytanie; jeśli wybrana osoba nie zna prawidłowej odpowiedzi, korepetytor losowo wybiera innego ucznia spośród tych, którzy jeszcze nie odpowiedzieli na pytanie itd. (aż do uzyskania prawidłowej odpowiedzi na pytanie). Oblicz prawdopodobieństwo, że to trzeci uczeń udzieli poprawnej odpowiedzi.
\(P(A)=\frac{21}{25}\cdot\frac{20}{24}\cdot\frac{4}{23}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ