Zadanie 3 - Kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Zadanie 3 - Kinematyka

Post autor: Sarus66 »

Cząstka A porusza się wzdłuż prostej o równaniu y = 30 m ze stałą prędkością ~v o wartości 3 m/s
skierowaną zgodne z dodatnim kierunkiem osi x, zobacz rysunek.
Cząstka B startuje z punktu będącego
początkiem układu współrzędnych, z prędkością początkową równą zeru i stałym przyspieszeniem ~a o
wartości 0.4 m/s2 w chwili, gdy cząstka A przecina oś y. Jakiś kąt θ musi tworzyć wektor ~a z dodatnim
kierunkiem osi y, aby te dwie cząstki zderzyły się

https://ibb.co/HVP6DVY

Dane:

\( A: r_a(t)= [ 3t, 30] \)

\( B: r_b(t) = [ \frac {0.4cosx *t^2} {2}, \frac {0,4sinx *t^2} {2} ] \) czy ten zapis jest ok?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zadanie 3 - Kinematyka

Post autor: maria19 »

A jest OK w B odwrotnie i to ma być funkcja trygonometryczna kąta, a nie iksa.
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Zadanie 3 - Kinematyka

Post autor: Sarus66 »

A skąd ten \( sin \alpha \) i \( cos \alpha \) ???

Korzystamy ze wzoru: \( X= x_0 + 0 + \frac {at^2} {2} \)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zadanie 3 - Kinematyka

Post autor: maria19 »

Sarus66 pisze: 23 paź 2022, 15:14 A skąd ten \( sin \alpha \) i \( cos \alpha \) ???
Z rozkładu wektora na składowe.
ODPOWIEDZ