Równoległobok 2

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 373
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Równoległobok 2

Post autor: maria19 »

Korzystając z analizy wektorowej wykazać, że jeżeli wektory
\(\vec{a}\) i \(\vec{b}\) są bokami równoległoboku, a
\(\vec{c}\) i \(\vec{d}\) jego przekątnymi, to
\(c^2 + d^2 = 2(a^2+b^2)\).
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równoległobok 2

Post autor: kerajs »

\(L=|\vec{c}|^2 + |\vec{d}|^2 =\vec{c} \circ \vec{c}+\vec{d} \circ \vec{d} =
(\vec{a}+\vec{b}) \circ (\vec{a}+\vec{b}) +(\vec{a}-\vec{b}) \circ (\vec{a}-\vec{b}) =\\=
(\vec{a} \circ \vec{a}+2\vec{a} \circ \vec{b}+\vec{b} \circ \vec{b})+(\vec{a} \circ \vec{a}-2\vec{a} \circ \vec{b}+\vec{b} \circ \vec{b})=|\vec{a}|^2 + |\vec{b}|^2 +|\vec{a}|^2 + |\vec{b}|^2 =P\)
.
ODPOWIEDZ