hej, jest ktoś dobry z statystyki i pomógł by rozwiązać zadania tego typu...
Średnia arytmetyczna czterech liczb jest równa 5, a ich odchylenie standardowe (od średniej) to 2. Oblicz sumę kwadratów tych czterech liczb.
mam jeszcze 3 podobne:)
zadania z statystyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 paź 2022, 22:58
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: zadania z statystyki
Można być kiepskim, lecz to wystarczy aby wstawić liczby do wzoru.
\(2= \sqrt{ \frac{ \sum_{i=1}^{4} x_i^2}{4} -5} \\
\sum_{i=1}^{4} x_i^2=36\)
\(2= \sqrt{ \frac{ \sum_{i=1}^{4} x_i^2}{4} -5} \\
\sum_{i=1}^{4} x_i^2=36\)
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 paź 2022, 22:58
- Płeć:
Re: zadania z statystyki
dla was wystarczy wstawic. dla mnie to magia. nie wiem co to za symbole, nie wiem ile to jest 6x8
-
- Stały bywalec
- Posty: 372
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Re: zadania z statystyki
Odchylenie standardowe od średniej \(\sigma = \sqrt{\frac{\Sigma(x_i - x_{sr})^2}{3*4}}\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: zadania z statystyki
Zajrzyj do ściągawki maturalnej - tam jest wzorek na odchylenie bez sigmy
A na pytanie
odpowie Ci kalkulator. Wystarczy tylko chcieć.
Pozdrawiam