Kinematyka - zadanie 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Kinematyka - zadanie 2

Post autor: Sarus66 »

Prędkość prądu w rzece (względem brzegu) wynosi vp = 5 m/s. Wioślarz płynie z prądem rzeki z prędkością vw = 3 m/s względem wody w rzece. W pewnej chwili z łódki wypada czapka. Po czasie t = 45 min wioślarz zauważa brak czapki, zawraca i zaczyna płynąć pod prąd rzeki z tą samą prędkością vw względem wody w rzece. Po jakim czasie od zawrócenia odzyska czapkę

Dane:
\( v_p= 5 m/s \) - prędkość prądu rzeki
\( v_w= 3m/s \) - prędkość wioślarza

\( t= 45 min \)

Szukane jakieś t ??? jak to rozwiązać, może graficznie jakoś...

prędkość wioślarza: 5+3 = 8 m/s ?

ale co potem jakie wzory tu użyć ?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Kinematyka - zadanie 2

Post autor: maria19 »

1. Odległość wioślarza od czapki po 45min. s=3*45*60=8100 m
2. Czapka płynie z prądem rzeki, wioślarz zawraca i płynie pod prąd czyli ich prędkość względna to 3m/s
3.Czas, po którym czapka dopłynie do wioślarza t= 2700 s
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Kinematyka - zadanie 2

Post autor: Jerry »

Ja bym problem rozpatrzył w układzie odniesienia wody w rzece, zatem szukany czas to \(45\) [min], ale... ja jestem matematykiem

Pozdrawiam
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Kinematyka - zadanie 2

Post autor: Sarus66 »

Ciekawy sposób, ja nie jestem ani fizyczką ani matematyczką - próbuje tylko nauczyć się tego.
Mimo wszystko dziękuje za informacje.

A skąd te 60 się wzieło ?

Może ja złego wzoru używam: \( s= v_o * t + \frac {at^2} {2} \)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Kinematyka - zadanie 2

Post autor: maria19 »

Sarus66 pisze: 23 paź 2022, 10:51 A skąd te 60 się wzieło ?Może ja złego wzoru używam: \( s= v_o * t + \frac {at^2} {2} \)
1 minuta =60 s
wzór jest oczywiście zły, bo mamy do czynienie z ruchem jednostajnym, a nie jednostajnym zmiennym.
ODPOWIEDZ