ostrosłup prawidłowy trójkątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: xenoneq_o0 »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym długość krawędzi podstawy wynosi \( 2a \), a krawędź boczna ma długość dwa razy większą . Oblicz odległość wierchołka podstawy od przeciwległej ściany bocznej tego ostrosłupa.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Jerry »

Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku:
001.jpg
  1. \(|AM|=a\sqrt3,\ |QM|={\sqrt3\over3}a\)
  2. Z \(\Delta MCS\) i tw. Pitagorasa \(|MS|=a\sqrt{15}\)
  3. Z \(\Delta QMS\) i tw. Pitagorasa \(|SQ|={2\sqrt{33}\over3}a\)
  4. \(\Delta AMN\sim\Delta QMS\ (kk)\), czyli \(\dfrac{x}{a\sqrt3}=\dfrac{{2\sqrt{33}\over3}a}{a\sqrt{15}}\So x=\ldots\)
Pozdrawiam
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: xenoneq_o0 »

Jerry pisze: 20 paź 2022, 22:18 Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku:
001.jpg
  1. \(|AM|=a\sqrt3,\ |QM|={\sqrt3\over3}a\)
  2. Z \(\Delta MCS\) i tw. Pitagorasa \(|MS|=a\sqrt{15}\)
  3. Z \(\Delta QMS\) i tw. Pitagorasa \(|SQ|={2\sqrt{33}\over3}a\)
  4. \(\Delta AMN\sim\Delta QMS\ (kk)\), czyli \(\dfrac{x}{a\sqrt3}=\dfrac{{2\sqrt{33}\over3}a}{a\sqrt{15}}\So x=\ldots\)
Pozdrawiam
Nie rozumiem tego czwartegu punktu, to znaczy nie widzę na tym rysunku cechy kąt kąt
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Jerry »

xenoneq_o0 pisze: 20 paź 2022, 23:01 ...nie widzę na tym rysunku cechy kąt kąt
Obydwa trójkąty są prostokątne i mają wspólny kąt!

Pozdrawiam
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: xenoneq_o0 »

Jerry pisze: 20 paź 2022, 23:31
xenoneq_o0 pisze: 20 paź 2022, 23:01 ...nie widzę na tym rysunku cechy kąt kąt
Obydwa trójkąty są prostokątne i mają wspólny kąt!

Pozdrawiam
Dobrze już widzę, bardzo dziękuję!
ODPOWIEDZ