Zadanie - ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kodeina
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 18 paź 2022, 10:28
Płeć:

Zadanie - ciąg arytmetyczny

Post autor: kodeina »

Treść zadania:

Podane są liczby dodatnie całkowite ułożone w następującej sekwencji:

[1], [2,3,4,5], [6,7,8,9,10,11,12], [13,14,...,22], ...

to jest, zbiory składają się z 1, 4, 7, 10, ... liczb kolejno

(każdy następny zbiór zawiera 3 liczby więcej niż poprzedni)

(a) Znajdź
(i) ilość elementów w 20-tym zbiorze.
(ii) ostatnie wyrażenie w 20-tym zbiorze.

(b) Znajdź uwzględniając n

(i) ilość elementów w n-tym zbiorze.
(ii) ostatnie wyrażenie w n-tym zbiorze.

(c) Znajdź pierwsze wyrażenie w 20-tym zbiorze.

(d) Wykaż, że suma wyrażeń w 20-tym zbiorze równa się 32567.
kodeina
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 18 paź 2022, 10:28
Płeć:

Re: Zadanie - ciąg arytmetyczny

Post autor: kodeina »

Zrobiłem narazie tylko (a) (i). Wyszło mi:

a20 = 1 + 3*19 = 58

czyli w dwudziestym zbiorze jest 58 wyrażeń.
Tylko teraz nie wiem jak się w ogóle zabrać za drugą część podpunktu a.
Ma ktoś jakąś radę? ;)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zadanie - ciąg arytmetyczny

Post autor: maria19 »

1+4+7+10+..+55+58=590
ODPOWIEDZ