oblicz:
a) sin20
sin40
sin60
sin80
b) cos20
cos40
cos80
(chodzi o stopnie)
Oblicz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz
\(\sin 60^0= \frac{ \sqrt{3} }{2} \\
\sin 3 \cdot 20^0= \frac{ \sqrt{3} }{2} \\
3\sin 20^0-4\sin ^3 20^0 \frac{ \sqrt{3} }{2} \\
t=\sin 20^0\\
4t^3-3t +\frac{ \sqrt{3} }{2} =0\)
Wylicz ten sinus ze wzorów Cardana, z jedynki trygonometrycznej znajdź cos 20, a z nich sinusy i kosinusy katów podwojonych.
\sin 3 \cdot 20^0= \frac{ \sqrt{3} }{2} \\
3\sin 20^0-4\sin ^3 20^0 \frac{ \sqrt{3} }{2} \\
t=\sin 20^0\\
4t^3-3t +\frac{ \sqrt{3} }{2} =0\)
Wylicz ten sinus ze wzorów Cardana, z jedynki trygonometrycznej znajdź cos 20, a z nich sinusy i kosinusy katów podwojonych.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Oblicz
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl