Kropla wody

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rone3876
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 18 paź 2022, 18:13
Podziękowania: 21 razy

Kropla wody

Post autor: rone3876 »

Rozważmy bieg promienia świetlnego padającego na kroplę wody w kształcie kuli o
współczynniku załamania równym n = 1,33, którego bieg w wyniku kolejno: załamania
na granicy powietrze-woda, odbicia na granicy woda-powietrze oraz kolejnego
załamania na granicy woda-powietrze ulega odchyleniu. Wykaż, że kąt odchylenia 𝜃
pomiędzy kierunkami biegu promienia wpadającego i wychodzącego z kropli związany
jest z kątem padania 𝛼 na kroplę wzorem: \(𝜃 = 4 arcsin ((sin 𝛼):𝑛 ) − 2𝛼\). Zrób wykres
𝜃 = f(𝛼) i odczytaj z niego maksymalną wartość kąta odchylenia.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Kropla wody

Post autor: maria19 »

ODPOWIEDZ