Zadanie z geometrii wykreślnej

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Doyle23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 18 paź 2022, 01:25
Podziękowania: 1 raz

Zadanie z geometrii wykreślnej

Post autor: Doyle23 »

Dzień dobry,

jestem nowa na portalu dlatego z góry przepraszam jeżeli popełniłam jakiś błąd.
Mam problem z zadaniem z geometrii wykreślnej, spróbowałam zrobić je sama, podchodziłam kilka razy, jednak cały czas mam wrażenie, że coś robię źle. Czy jest szansa żeby ktoś mi wytłumaczył jak zrobić to zadanie krok po kroku? Zadanie mam oddać na 20/10.
Nie wiem jak wstawić zdjęcie, jeżeli ktoś będzie chciał mi pomóc to proszę o kontakt.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :D
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Zadanie z geometrii wykreślnej

Post autor: Jerry »

Klikasz:

Odpowiedz - na dole załączniki - dodaj

Pozdrawiam
Doyle23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 18 paź 2022, 01:25
Podziękowania: 1 raz

Re: Zadanie z geometrii wykreślnej

Post autor: Doyle23 »

Tylko mi wyświetlają się tylko opcje, nie mam na dole załączników, czy jest inny sposób dodawania zdjęć?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadanie z geometrii wykreślnej

Post autor: eresh »

Doyle23 pisze: 18 paź 2022, 11:20 Tylko mi wyświetlają się tylko opcje, nie mam na dole załączników, czy jest inny sposób dodawania zdjęć?
screenshot.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Doyle23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 18 paź 2022, 01:25
Podziękowania: 1 raz

Re: Zadanie z geometrii wykreślnej

Post autor: Doyle23 »

No właśnie mam tylko opcje, nie mam dwóch pozostałych okien
Doyle23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 18 paź 2022, 01:25
Podziękowania: 1 raz

Re: Zadanie z geometrii wykreślnej

Post autor: Doyle23 »

Czy to nie jest tak, że żeby widzieć te okna administrator musi mi przyznać uprawnienia?
Doyle23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 18 paź 2022, 01:25
Podziękowania: 1 raz

Re: Zadanie z geometrii wykreślnej

Post autor: Doyle23 »

Rzutowanie aksonometryczne

Wykreślić rysunek dimetrii prawie prostokątnej belki o podstawie w płaszczyźnie yz usytuowanej jak na planie. Wykreślić przekrój tej belki płaszczyzną \alpha punktów P,Q,R przyjmując je na krawędziach wychodzących z punktów A,B,C podstawy w odległościach podanych w tabeli poniżej.Przyjąć wysokość belki w planie Z= 120mm, szerokość belki Y=90mm i długość X=210mm.

Punkty P,Q,R z tabeli:
P=90mm
Q=80mm
R=110mm
Chodzi o rysunek nr 2

Będę bardzo wdzięczna za pomoc :D
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z geometrii wykreślnej

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Doyle23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 18 paź 2022, 01:25
Podziękowania: 1 raz

Re: Zadanie z geometrii wykreślnej

Post autor: Doyle23 »

A czy jest możliwość wysłania tego jak ten rysunek będzie mniej więcej wyglądał ? Już go narysowałam ale nie mam pewności czy jest dobrze, pomoże to rozwiać moje wątpliwości. Wiem, że jest to pewnie banalne ale mam problem z zaznaczeniem punktów A,B,C, nie wiem czy są w dobrych miejscach a są bardzo istotne bo trzeba z nich wykreślić P,Q,R.

Będę bardzo wdzięczna;)
Joanna1Mat
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 paź 2023, 11:47
Płeć:

Re: Zadanie z geometrii wykreślnej

Post autor: Joanna1Mat »

pomocy jak sie do tego zabrac
Wykreślić rysunek dimetrii prawie prostokątnej belki o podstawie w płaszczyźnie yz usytuowanej jak na planie. Wykreślić przekrój tej belki płaszczyzną \alpha punktów P,Q,R przyjmując je na krawędziach wychodzących z punktów A,B,C podstawy w odległościach podanych w tabeli poniżej.Przyjąć wysokość belki w planie Z= 120mm, szerokość belki Y=90mm i długość X=210mm.
zadanie nr 3
P =60 mm
Q=100mm
R=120mm

Blagam o pomoc
ODPOWIEDZ