Pomocy - dowód wprost

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ramidysmat
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 paź 2022, 21:53
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Pomocy - dowód wprost

Post autor: ramidysmat »

Wykaż, że jeśli \(a, b\) i \(c\) są liczbami całkowitymi takimi, że \(a | b\) i \(a | (b^2-c)\) to \(a | c\).
Przeprowadź dowód wprost.

Totalnie mnie rozwaliło, mógłbym prosić o pomoc?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2022, 22:08 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Pomocy - dowód wprost

Post autor: Jerry »

Ja bym zaczął:
\(\bigvee\limits_{m,n\in\zz}\begin{cases}b=ma\\b^2-c=an\end{cases}\So c=a(am^2-n)\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ