Uproszczenie równania złożonego — pomoc

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maskankwa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 paź 2022, 07:43
Płeć:

Uproszczenie równania złożonego — pomoc

Post autor: maskankwa »

Pracuję z tym równaniem złożonym, gdzie x to czas, a y to stopa procentowa. Naprawdę staram się to uprościć i uzyskać x jako funkcję y i na odwrót, dzięki za pomoc.

\(2y = (1+y)^x - (1+y)^{x-1}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Uproszczenie równania złożonego — pomoc

Post autor: kerajs »

\(
2y=(1+y)^{x-1}((1+y)-1)\\
2=(1+y)^{x-1}\\
x-1=\log_2(1+y)\\
x=1+\log_2(1+y)\)




\(
2=(1+y)^{x-1}\\
\sqrt[x-1]{2}=1+y\\
y=-1+ \sqrt[x-1]{2}

\)
ODPOWIEDZ