Trudne pochodne na wzorach

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Trudne pochodne na wzorach

Post autor: Sarus66 »

Badzo prosiłabym o rozpisanie tych przykładów bo coś róznie mi to wychodzi ;//


c) \(\frac{dz} {dα} z(α) = \frac{v_0} {g} cos α (v_0 sin α +\sqrt {2gh + v_0^2} /// v_0, g, h - stałe \)

d) \(\frac {dV} {dr} gdzie V(r) = -G * \frac{m1m2} {r} ///G, m1, m2 - stałe\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Trudne pochodne na wzorach

Post autor: korki_fizyka »

A co Ci wychodzi?
To są funkcje elementarne
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Trudne pochodne na wzorach

Post autor: Sarus66 »

d) \( G*m1m1 * (-1) * r do-2\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Trudne pochodne na wzorach

Post autor: korki_fizyka »

Prawie dobrze tylko ten minus niepotrzebny \((r^{-1})' = -r^{-2}\)
Opanuj LaTeXa bo się nie zrozumiemy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Trudne pochodne na wzorach

Post autor: korki_fizyka »

Sarus66 pisze: 16 paź 2022, 15:48

c) \(\frac{dz} {dα} z(α) = \frac{v_0} {g} cos α (v_0 sin α +\sqrt {2gh + v_0^2} ) \), \(v_0, g, h \)- stałe
\(\frac{dz}{d \alpha} = \frac{v_o^2}{g}\cos 2\alpha - \frac{v_o \sqrt{2gh + v_o^2}}{g}\sin \alpha\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ